Agenda

Vorige maand Vorige dag Volgende dag Volgende maand
Per jaar Per maand Per week Vandaag Zoeken Ga naar maand
Machine Veiligheid: Risicobeoordeling van machines
Contact Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gelling Publishing & Training organiseert in samenwerking met Dekker Safety een Themadag ‘Risicobeoordeling van machines’. In één dag wordt u volledig bijgepraat over alle belangrijke aspecten, de valkuilen en een juiste aanpak van een risicobeoordeling.

Datum en tijd

Dinsdag 21 november van 14.00 uur tot 20.00 uur, inclusief avondeten, koffie, thee en frisdrank.

Docent

Ing. Leroy Dekker, HVK is adviseur en docent op het gebied van machineveiligheid. Hij is werkzaam bij KienIA Industriële Automatisering en Dekker Safety. Hij is gespecialiseerd in industriële veiligheid en veiligheid op het gebied van bruggen en sluizen en machineveiligheid in de industrie, machinebouw, farmaceutische industrie en levensmiddelen-industrie. Hij adviseert organisaties over wet- en regelgeving, risicobeoordeling en risico reducerende maatregelen. Hij begeleid opdrachtgevers bij de aanschaf, veilige ingebruikname, het (substantieel) wijzigen en CE-markeren van machines en installaties.


Inhoud

De volgende hoofdonderwerpen worden behandeld:

 1. De methodiek van de norm ISO 12100.
 2. Het vaststellen van Machinegrenzen.
 3. Risico, gevaar, gevaarlijke situatie en -gebeurtenis.
 4. Gevaren identificeren.
 5. Ontstaan van letsel, inschatten van risico en risico-scenario’s.
 6. Het toepassen van machineveiligheidsnormen.
 7. Risicobeoordeling van een samenstel (productielijn).
 8. Het wijzigen van bestaande machines,
 9. Tips, hulpmiddelen en voorbeelden uit de praktijk.

Wat levert het bijwonen u op? U weet hoe u:

 • Machines op de markt brengt en voor eigen gebruik in bedrijf stelt.
 • Machines volgens een bewezen aanpak en methodiek beoordeelt.
 • De juiste terminologie gebruikt, u weet waarover u (mee)praat, bijvoorbeeld in gesprek met machinefabrikanten, uw collega’s en leveranciers.
 • Omgaat met de wettelijke- en normatieve eisen van een RI&E en risicobeoordeling.
 • De belangrijkste machineveiligheidsnormen toepast.
 • Samenwerkende machines zoals een productielijn beoordeelt.
 • Omgaat met het wijzigen van machines.

Actualiseren van de RI&E

Een van de belangrijkste aspecten voor een veilig gebruik is een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Deze wordt in ieder geval geactualiseerd aan de hand van de opgedane ervaring en bij wijzigingen aan machines of merkmethoden en -omstandigheden. Bij het wijzigen van machines is het noodzakelijk een risicobeoordeling uit te voeren en te onderzoeken hoe ingrijpend de (voorgenomen) wijzigingen zijn. Voor het uitvoeren van een themagerichte RI&E op een bestaande machine bestaat maar een beperkt (normatief) kader.

Norm voor risicobeoordeling: ISO 12100

Met de methodiek van de internationale norm ISO 12100 voert u een gedegen risicobeoordeling uit op nieuwe machines. De methodiek van de norm leent zich ook als leidraad voor het uitvoeren van een diepgaande themagerichte RI&E op bestaande machines en installaties.

Voor wie?

Deze themadag is bedoeld voor middelbaar- en hogere veiligheidskundigen. In het bijzonder indien zij betrokken zijn bij de RI&E van bestaande machines, de aankoop van nieuwe machines of het wijzigen van machines. De themadag is ook geschikt voor operationele veiligheidskundigen en preventiemedewerkers die op zoek zijn naar verdieping op het gebied van de beoordeling van machines..

Bent u (mede)verantwoordelijk voor de veiligheid van machines en installaties waar uw collega’s mee werken? Of bent u als veiligheidskundige of preventiemedewerker betrokken bij het uitvoeren van risicobeoordelingen of Risico-inventarisaties en -evaluaties van machines? Dan rust er een belangrijke verantwoordelijkheid op uw schouders!

Machine Veiligheidsdagen

Deze Themadag is de eerste in een reeks over Machineveiligheid die Gelling Veiligheid samen met Dekker Safety organiseert. In het voorjaar 2024 volgt nog een themadag over de nieuwe Machineverordening, die inmiddels in werking is getreden en vanaf 2027 volledig moet worden toegepast. In één dag wordt u volledig bijgepraat over alle belangrijke wijzigingen en kenmerken van de Machineverordening.

Accreditatie

SKO-Hobéon: 1 punt voor niet bij Hobéon geregistreerde OVK-ers. Geregistreerde OVK-ers wonen deze bijscholingsdag bij voor de continuïteit van hun inschrijving in het OVK-register.

Kosten

€ 445,- excl. btw, inclusief herregistratie bij Hobéon.

 

Locatie Trainingslocatie Gelling Veiligheid aan de Prins Alexanderlaan 1a Nieuwerkerk a/d IJssel
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.