(Alg, arbeidsmiddelen, verkeer:)
Verplaatsbaar arbeidsmiddel bedoeld om een of meer mensen een tijdelijke werkplek op hoogte te bieden.
Engels (definitie in de EN 280): MEWP Mobile Elevating Work Platform
Een hoogwerker bestaat gewoonlijk uit een onderwagen, onderstel of voertuig, een hefmechanisme en een werkbak, waarin de (hoofd)bediening is geplaatst.
Gebruikers van hoogwerkers moeten voldoende zijn geïnstrueerd zodat ze de machine veilig kunnen gebruiken. Meestal is dat binnen bedrijven gebord door een certificaat, afgegeven door een deskundige en eventueel gecertificeerde opleider. (VCA-P eist een certificaat afgegeven door een SOG-opleider).
De hoogwerker dient periodiek te worden gekeurd conform de eis in het Arbobesluit art 7.4 en 7.4a; meestal is dat jaarlijks, hoewel intensief gebruik frequentere keuring noodzakelijk kan maken.
Hoogwerkers bestaan in verschillende uitvoeringen: van kleine eenpersoonsliftjes voor gebruik binnenshuis tot op vrachtwagens gemonteerde exemplaren die meer dan honderd meter hoogte komen.
Typen: schaarhoogwerker, spinhoogwerker, telescoophoogwerker, autohoogwerker, aanhangwagenhoogwerker, masthoogwerker. Afhankelijk van de onderwagen wordt soms gesproken van een rupshoogwerker of een bandenhoogwerker. Ook leverbaar met wit rubber tegen strepen op vloeren. Hijsen met een hoogwerker is niet toegestaan.
De brandweer gebruikt hoogwerkers vooral voor reddings- en bluswerkzaamheden.