Laadvermogen, inhoud, enz.
In de elektrotechniek en elektronica ook condensator of de waarde van een condensator.
Strikt genomen is de capaciteit van een condensator een maat voor de hoeveelheid elektrische lading die kan worden opgeslagen gedeeld door de spanning. De eenheid waarin de capaciteit Q wordt uitgedrukt is de Farad (F), voor praktische toepassingen is de Farad veel te groot dus wordt meestal de pico-, nano-, micro- en eventueel milliFarad gebruikt (zie SI-stelsel).
Grote condensatoren, vooral de zogenaamde elektrolytische condensatoren met een capaciteit van enkele milliFarads (met een hoge werkspanning) moeten bedachtzaam worden benaderd wegens de kans op stevige vonken en elektrische schokken, ook nadat apparatuur spanningsloos is gemaakt.
Een deskundige kan een condensator zo nodig beheerst ontladen via en weerstand.
Ook bij een accu of een batterij wordt gesproken van de capaciteit. Daar wordt die niet uitgedrukt in Farad (hoewel vergelijkbaar) maar in (milli)ampere-uur of in (kilo)wattuur. Een 12 Volt auto-startaccu kan een capaciteit hebben van 50 Ah, wat (theoretisch) wil zeggen dat er 50 uur 1 ampère kan worden geleverd, 25 uur 2 A of een half uur 100 A.*
Diezelfde accu 'bevat' 0,6 kWh; immers 50 Ah x 12 V = 600 Wh - 0,6 kWh
* voor de maximale stroomsterkte gelden beperkingen, bepaald door onder andere de dikte van de platen en de diameter van stroomvoerende geleiders.
Verder zal de werkelijke capaciteit kleiner blijken bij grotere stroomsterkten. Zie cold crank.