Cold crank

(voertuigtechniek/elektrotechniek)

De (start)stroom in ampère die een (lood/zuur)accu gedurende 30 seconden maximaal kan leveren bij een temperatuur van -18 graden Celsius, terwijl de klemspanning per cel groter dan of gelijk aan 1,2 volt blijft. Een 12 V accu heeft 6 in serie geschakelde cellen van nominaal 2 V.  Bij 1,2 V per cel is de uitwendige klemspanning 7,2 V. 

De cold crank (letterlijk koud rondtornen) zegt iets over welke startcapaciteit te verwachten valt. Dikke diesels in de winter willen een hoge cold crank. Bij een accu van een 'gewone' diesel landbouwtractor kan die cold crank in de orde van grootte van duizend ampère liggen.

Veiligheidskundige opmerking: een hoge cold crank betekent ook een hoge kortsluitstroom als er per ongeluk een sluiting ontstaat, bijvoorbeeld doordat iemand een metalen object op de accupolen legt of startkabels verkeerd aansluit. Zorg altijd voor isolerende kappen op de polen en demonteer altijd de poolklem die met massa verbonden is eerst. Doorgaans is dat de minpool (zwart).
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.