VK-stokpaard

VK-stokpaard is het open spreekgestoelte van DeVeiligheidskundige. Een vrijplaats waar een genodigde veiligheidskundige zijn of haar zegje mag doen, met onze redactionele steun. De spreker mag het stokpaard doorgeven, vóór of na zelf te hebben gesproken. Liefst erna.

Open podium
DeVeiligheidskundige.nl is een initiatief van Reijseger to the Point. Naast onze website geven wij een maandelijkse nieuwsbrief uit. Daarin verschijnt uiteraard veiligheidskundig nieuws, maar we maken ook plaats voor persoonlijke verhalen van veiligheidskundigen en mensen die dat formeel misschien niet zijn, maar wel bezig zijn met (arbeids)veiligheid. Omdat wij vinden dat de veiligheidskundige een gezicht moet hebben. Veiligheidskunde is mensenwerk en werk wordt verricht op de werkvloer, niet in beleidsverklaringen, richtlijnen, wetten en normen. Die verklaren wij niet overbodig, maar we verabsoluteren ze ook niet (net als u, zo hopen wij).
De rubriek VK-stokpaard is het persoonlijke podium voor de veiligheidskundige die een stukje van zijn werk, zijn leven en zijn inzichten wil delen met vakbroeders via een kort interview. Wat drijft de geïnterviewde, waar is hij/zij mee bezig en wat moet hem of haar van het hart? De redactie wil niet leidend zijn in de keuze van het onderwerp, maar hanteert wel enkele richtlijnen voor VK-stokpaard.

Waarom VK-stokpaard
Veiligheidskundigen vormen onze doelgroep. Ondanks alle congressen, nascholingen en eigen netwerkactiviteiten zijn veiligheidskundigen in de regel toch ‘eigenwijze eenlingen’, die zich op de werkvloer staande moeten houden in een krachtenveld van strijdige belangen. Op papier staat veiligheid altijd bovenaan het prioriteitenlijstje, maar het werk moet wel klaar en budgetten zijn er niet om te overschrijden. U vraagt zich vast af hoe uw collega’s daarmee omgaan (wij doen dat namelijk wel), wat ze tegenkomen en welke standpunten en werkwijzen zij daarbij huldigen. Wij hopen dat VK-stokpaard bijdraagt aan de motivatie, de ‘lol in het werk’ en de eendracht in de beroepsgroep.
Het VK-stokpaard krijgt een plekje in de nieuwsbrief en wordt daarna toegevoegd aan het digitaal archief. Wederpublicatie mag, maar wel met bronvermelding (www.deveiligheidskundige.nl). Wij betalen geen royalty’s, maar brengen uiteraard ook geen kosten in rekening.

Onze werkwijze
Wij bellen of mailen een mogelijke, op een of andere manier ‘genomineerde’ kandidaat met het verzoek om een gesprekje te voeren met onze redacteur. Dat mag meteen, maar ook op een later moment. Niets is verplicht, medewerking wordt altijd gewaardeerd, zelfs als wij of de geïnterviewden besluiten niet (of later) te publiceren. Dan was het gewoon een aardig gesprek. Wij schuwen ‘moeilijke’ of gevoelige onderwerpen niet, maar streven wel naar toegankelijkheid voor iedereen in de beroepsgroep. We schrijven namelijk geen beleidsstukken. Wij streven naar speelse afwisseling en hopen dat onze lezers zich herkennen en er misschien iets van opsteken.

Format
De rubriek VK-stokpaard is een bewerking van een telefonisch interview met een streefomvang van circa 1.500 woorden (een paar pagina’s), met een portretfoto van de spreker. Dat mag een 'statiefoto' met veiligheidshelm zijn maar ook een vakantieselfie of zelfs een carnavalskiekje, dit naar keuze van de geportretteerde. Na een introducerend paragraafje (wie is de geïnterviewde) is het tijd voor het kernthema. Dat draagt u aan, want het wordt uw VK-stokpaard. U hoeft zeker geen begaafd redenaar te zijn: met uw betrokkenheid en ons geoefend oor en schrijftalent komen we er wel.

Interviewprocedure
De OVK/MVK/HVK in kwestie wordt in het VK-stokpaard kort professioneel geïntroduceerd en mag dan enige open vragen beantwoorden, waarbij onze redacteur op zoek is naar een kernthema, een visie, een bijzondere stellingname of een vermeldenswaardige gebeurtenis. Persoonlijke meningen over een onderwerp dat te maken heeft met arbeidsveiligheid zijn zeer welkom, zelfs als ze enigszins controversieel zijn. De door onze redacteur vervaardigde concepttekst voor VK-stokpaard wordt vóór publicatie voorgelegd aan de geïnterviewde. Die heeft het laatste woord. Anoniem publiceren doen we niet, maar het weglaten van een bedrijfsnaam of die van een minder positief betrokkene is – mocht dat wenselijk zijn – geen probleem.

Wilt u uw stokpaard kwijt in deze rubriek?
Mail ons dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.