50.000 euro boete voor sloopbedrijf na bedrijfsongeval

Een sloopbedrijf in Kampen heeft een boete gekregen van 50.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. De aanleiding was een dodelijke valpartij van een bouwvakker van een schoolgebouw in Kampen. De rechtbank verwijt het sloopbedrijf dat zij de veiligheidsregels niet voldoende heeft nageleefd.

De ervaren bouwvakker - tevens meewerkend voorman - stond op 21 juni 2023 op het dak van het gebouw om zijn werkzaamheden uit te voeren. Waarschijnlijk stond hij op een plaat die al aan drie kanten was doorgezaagd, waardoor deze brak. Hierdoor viel de man 3,5 meter naar beneden en stortte op een betonnen vloer. Hij overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen.

Sloopbedrijf verantwoordelijk

Vanwege het ongeval werden de sloopwerkzaamheden direct stilgelegd. De advocaat van het sloopbedrijf stelde dat het als onderaannemer niet verantwoordelijk is voor de naleving van de veiligheidsvoorschriften, maar de rechtbank zag dit anders. De rechtbank oordeelde dat het bedrijf niet voldeed aan de veiligheidsvoorschriften en toezicht. Er was geen enkele veiligheidsvoorziening aangebracht die de val van de bouwvakker kon voorkomen.

De veiligheid op papier kwam volgens de rechtbank niet overeen met de praktijk. Tegen het bedrijf was een boete van een ton geëist, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk. De straf viel uiteindelijk lager uit: een boete van 50.000 euro, waarvan 20.000 voorwaardelijk. Sinds dit ongeval heeft het sloopbedrijf diverse maatregelen getroffen om soortgelijke incidenten te voorkomen.

Bron: Brugnieuws
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.