Aanhoudingen voor fraude met VCA-examens

De opsporingsdienst van de Nederlandse Arbeidsinspectie heeft twee personen aangehouden wegens vermoedelijke fraude met VCA-examens. Het gaat om een examinator in dienst van Pontifex Certificatie en een opleider, die betrokken zouden zijn bij meer dan 4.000 examens. Opvallend is dat kandidaten een uitzonderlijk hoog slagingspercentage behaalden wanneer de nu aangehouden verdachten aanwezig waren. Zonder hun aanwezigheid was het slagingspercentage aanzienlijk lager. Sommige opleiders vroegen zelfs specifiek om deze personen bij examens.

Onderzoek en doorzoekingen

Het onderzoek richt zich op de vraag hoeveel examens correct zijn afgenomen. De Arbeidsinspectie werd door de werkgever van de verdachten op de hoogte gesteld. In verband met de zaak zijn vier locaties doorzocht, waaronder de woningen van de verdachten en van twee anderen die mogelijk medeplichtig zijn. Bij deze doorzoekingen zijn administratie, communicatiegegevens en bijna €30.000 aan contant geld in beslag genomen.

Impact op VCA-certificering en vlotte check

De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid (SSVV), eigenaar van het VCA-examenstelsel, onderzoekt nu welke diploma’s mogelijk onterecht zijn verstrekt. Werkgevers kunnen via het openbare Centraal Diploma Register (CDR) op de website van de SSVV controleren of een VCA-diploma geldig is en (nog) als geldig geregistreerd staat. Er kan worden gezocht op achternaam plus geboortedatum of op diplomanummer. Het systeem kan desgewenst een QR-code genereren die met de smartphone-camera kan worden gescand, waarna de bijbehorende gegevens worden getoond. De QR-code kan bijvoorbeeld op toegangspasjes of andere formulieren worden aangebracht, wat controle op bijna elke (werk)plek mogelijk maakt.

Niet volkomen waterdicht

Vermelding in het register wil op dit moment nog niet zeggen dat het examen 'op eigen kracht' met goed gevolg is afgerond. Als frauduleuze opleiders en examinatoren tijdens de op de computer afgenomen examens 'over de schouder van de kandidaat' hebben meegekeken en aanwijzingen hebben gegeven is achteraf moeilijk vast te stellen in welke individuele gevallen dat tot het onterecht behalen van het certificaat heeft geleid.

Eerste reactie SSVV

In een eerste informele reactie aan de redactie van De Veiligheidskundige zegt de SSVV verrast te zijn door de berichtgeving. De organisatie heeft zelf nog geen communiqué uitgegeven, maar verwijst op haar website al wel naar de berichten van de Nederlandse Arbeidsinspectie en het betrokken examenbureau, Pontifex Certificatie. De fraude is bekend en in onderzoek, en tijdens de aanloop heeft overleg plaatsgevonden met de SSVV, aldus de woordvoerder van de SSVV. Bij een eerder geval van fraude, enkele jaren geleden, zijn 1400 verdachte diploma's door de SSVV ongeldig verklaard. Welke maatregelen nu gaan volgen zal zo spoedig mogelijk bekend worden gemaakt.

Gevolgen voor werkgevers en VCA-examenkandidaten

Op dit moment wordt in hoog tempo bekeken bij welke examens de twee verdachten precies betrokken zijn geweest en van welke kandidaten een certificaat ongeldig zal moeten worden verklaard. Directeur Nick Meijer van Examenbureau Pontifex, die slachtoffer zegt te zijn geworden van een frauduleuze examenleider, biedt gedupeerden in ieder geval een gratis nieuw examen aan. De fraude kan grote gevolgen hebben voor individuele examenkandidaten én voor hun werk- en opdrachtgevers en hun bedrijfscertificaat. Of de nu eventueel 'onterecht gediplomeerden' en hun werkgevers in dit specifieke geval op coulance kunnen rekenen is nog niet te zeggen.

Bronnen, Nederlandse Arbeidsinspectie, SSVV, Pontifex Certificatie

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.