Skip to main content

Belastingdienst wil samenwerken om schijnzelfstandigheid tegen te gaan

De Belastingdienst handhaaft al een aantal jaar niet meer op schijnzelfstandigheid. Dat moet met ingang van 2025 veranderen. Voorafgaand aan de controles wil de Belastingdienst in samenwerking met brancheorganisaties tot een werkbare situatie komen.

Er zijn ruim 1,2 miljoen zelfstandige ondernemers. De grootste groep is daadwerkelijk ondernemer, maar soms is er sprake van schijnzelfstandigheid. In zo’n situatie wordt de werkende aangemerkt als zzp’er terwijl er eigenlijk sprake is van een dienstverband.

Waarom is schijnzelfstandigheid een probleem?

Wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid, kost dit de maatschappij veel geld. De opdrachtgever hoeft dan namelijk geen loonbelasting en premies volksverzekeringen te betalen. Bovendien heeft de ondernemer recht op verschillende ondernemersaftrekposten.

Actief samenwerken

De belastingdienst is actief op zoek naar een samenwerking met de grote spelers op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld koepelorganisaties en brancheverenigingen. Het doel is om de partijen samen te laten werken om oneerlijke concurrentie te voorkomen en te zoeken naar alternatieve oplossingen. De focus ligt niet alleen op handhaving, maar ook op bewustwording en preventie.

Werk jij als veiligheidskundige ook als zzp’er? Dan is het raadzaam om hier alert op te zijn.

Bron: Personeelsnet en ZZP-Nederland
Datum: 23 augustus 2024
Auteur: DVK Redactie
© De Veiligheidskundige
Premium partners