Blog arbeidsrecht: Privacy en werk, het ‘kopietje paspoort’ op de werkvloer

In dit weblog informeren de advocaten en juristen van AWVN u geregeld over de meest actuele arbeidsrechtelijke ontwikkelingen.
Deze week was ik, naast het bijhouden van mijn arbeidsrechtpraktijk, druk bezig met allerlei aspecten van het privacyrecht. Deze twee rechtsgebieden hebben veel raakvlakken, en schuren soms ook. Behalve de advocaten van AWVN krijgt ook de AWVN-werkgeverslijn veel vragen binnen over privacy en de bescherming van persoonsgegevens. Onze leden stellen veel vragen over de (voorbereiding op de) Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Niet zo gek, want nog deze maand treedt deze wet definitief in werking. De overgangsperiode die bedrijven sinds 2016 is gegund, is dan voorbij. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat vanaf 25 mei 2018 toezien op de naleving van de AVG. Extra leuk vind ik het daarom dat ik tijdens de populaire cursus Privacy & werk die ik op 23 mei weer ga geven, een voormalig werknemer van de AP aan het woord kan laten. Sjoera Nas zal vertellen over de manier waarop de AP toezichthoudt. Daarnaast zal zij een toelichting geven op de toolkit van Privacy Company, het bedrijf waarmee AWVN een samenwerking is aangegaan. Leden kunnen we op die manier helpen om zich nog beter te prepareren op de AVG en het ledenvoordeel (een flinke korting op het product) is dan mooi meegenomen natuurlijk.

In dit blog besteed ik aandacht aan een vraag die deze week meerdere keren voorbij is gekomen. De vraag hoe het nu zit met de plicht van de werkgever om een kopie paspoort te bewaren. Nu de AVG eraan komt, zie je dat werkgevers actief met dit onderwerp bezig zijn en ook hun werknemers. Zij bevragen hun werkgevers steeds vaker over privacyaspecten. Werkgevers moeten werknemers actief gaan wijzen op hun rechten en hen voorlichten over de manier waarop zij met hun persoonsgegevens omgaan. Ik ben aan het schrijven gegaan en deze week heeft AWVN daardoor voor haar leden een gratis model privacyverklaring voor werkgevers beschikbaar kunnen stellen. Op die manier helpen we werkgevers op een praktische manier ook bij hun voorbereiding.

Lees de complete blog van Astrid Zuidinga, advocaat arbeidsrecht
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.