Ontslag na duwincident verworpen door rechter

Een magazijnmedewerker van een vestiging van een groot Zweeds warenhuis in Barendrecht, die afgelopen zomer zijn collega meerdere keren duwde tijdens een ruzie, is onterecht op staande voet ontslagen. De rechter oordeelde dat de werkgever de situatie niet goed heeft afgewogen en dat het ontslag disproportioneel was: de maatregel was te zwaar.
Ruzie over opmerkingen en uitdaging
De ruzie ontstond na een discussie tussen de magazijnmedewerker, intern 'Fulfilment operations co-worker' genoemd, en zijn coördinator. De coördinator maakte volgens de medewerker 'ongepaste opmerkingen' over diens afkomst en zou hem hebben uitgedaagd om het later 'buiten uit te vechten'. Toen de coördinator vervolgens de heftruck van de medewerker vasthield, stapte deze uit en begon hem herhaaldelijk te duwen, wat door beveiligingscamera’s werd vastgelegd.
Context belangrijk, duwen niet toegestaan
Hoewel de rechter oordeelt dat het duwen ongeoorloofd was, stelt hij ook dat de coördinator niet heeft bijgedragen aan het de-escaleren van de situatie. Door de heftruck vast te houden en tegelijk de leidinggevende te bellen, verergerde hij juist de spanning. De rechter vond dat de werkgever een minder zware maatregel, zoals een waarschuwing, had moeten opleggen.
Rechter: ontslag disproportioneel
De rechter verwierp het argument van de werkgever dat de medewerker niet op een veilige manier kon blijven werken. Met ruim 100 werknemers in de vestiging in Barendrecht is het volgens de rechter mogelijk om de medewerker op een andere afdeling in te zetten. Het bedrijf moet de magazijnmedewerker binnen twee weken weer aan het werk laten gaan en hem achterstallig loon met rente betalen. Daarnaast moet het de proceskosten van ruim 1.000 euro vergoeden.
Bronnen: Businessinsider.nl, Rechtspraak.nl