OvV geeft update over spoorongeluk bij Voorschoten

Deze tussentijdse verklaring van de OvV geeft een update over de voortgang van het onderzoek door de Onderzoeksraad van Veiligheid naar het spoorwegongeval dat plaatsvond bij station Voorschoten in de vroege ochtend van dinsdag 4 april 2023. 

Op die bewuste dag reed om circa 3.25 uur een goederentrein een kraan op lorries (KROL) aan. Deze kraan, die zowel op de weg als op het spoor kan rijden, werd gebruikt bij werkzaamheden aan het spoor. Ten tijde van de aanrijding bevond de kraan zich op of nabij het spoor waar de goederentrein reed. Door de aanrijding met de goederentrein kwam de kraan in het nevenspoor terecht, waar die korte tijd later werd aangereden door een reizigerstrein. De reizigerstrein ontspoorde en kwam deels in een naastgelegen weiland terecht. De machinist van de kraan kwam bij de aanrijding om het leven. Ongeveer 30 mensen uit de treinen raakten gewond, waarvan er 19 naar het ziekenhuis werden gebracht. De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek gestart op basis van wettelijke verplichtingen.

Onderzoeksvragen

Met het onderzoek wil de Onderzoeksraad voor Veiligheid antwoord krijgen op de volgende vragen:
  • Waardoor kon bij het voorval in Voorschoten de kraan de werkplek verlaten en op een spoor terechtkomen dat in dienst was en zo aangereden worden door een goederentrein en daarna een reizigerstrein?
  • Hoe worden arbeids- en spoorwegveiligheid meegenomen in de planning en uitvoering van het werken aan het spoor terwijl het treinverkeer doorgaat? Welk toezicht is hier intern en extern op?

Planning

Het eindrapport van het onderzoek bevindt zich in een afrondende fase en zal naar verwachting medio mei 2024 worden gepubliceerd.

Bron: OvV
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.