OvV: Risico’s inerte betredingen onaanvaardbaar

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) doet een dringende oproep aan de industrie: stop met het betreden van reactoren onder inerte omstandigheden. Deze werkwijze – waarbij medewerkers werkzaamheden uitvoeren in een zuurstofarme omgeving – wordt door de Raad als inherent onveilig bestempeld.
Hoewel er werkvoorschriften bestaan om de risico’s te beheersen, blijkt in de praktijk dat deze regelmatig - bewust of onbewust - niet worden nageleefd. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke situaties. Omdat alternatieve risicobeperkende maatregelen nauwelijks mogelijk zijn, vindt de OvV dat deze manier van werken moet worden beëindigd.
Nieuwe werkwijzen dringend nodig
De Raad roept opdrachtgevers en opdrachtnemers op om samen te werken aan nieuwe, veiligere methoden voor het ontladen van reactoren. Opdrachtgevers kunnen hierin sturen door in hun uitvraag eisen te stellen én ruimte te geven voor innovatie. Opdrachtnemers moeten de kans krijgen om deze nieuwe werkwijzen te ontwikkelen en te testen.
Leren van incidenten
Ook benadrukt de OvV het belang van transparantie over ongevallen en bijna-ongevallen. Momenteel wordt die informatie onvoldoende gedeeld, waardoor andere bedrijven niet kunnen leren van eerdere incidenten. Meer openheid binnen de sector is nodig om het veiligheidsbewustzijn rond deze risico's te vergroten.
Onderzoek
De onderzoeksraad komt met deze dringende oproep na onderzoek naar een fataal ongeval van een medewerker van T.I.M.E. Service Catalyst Handling in een reactor van olieraffinaderij Zeeland Refinery op 3 februari 2023. Hij raakte bedolven onder het katalysatormateriaal en kon niet op tijd uit de reactor gered worden.
Erica Bakkum, raadslid: ‘Welke beheersmaatregelen je ook treft, de risico’s op een ongeval zijn onaanvaardbaar groot. Duikers kunnen vallen, bedolven raken, verstikken of verbranden. Alle vier verschrikkelijke scenario’s. Vluchten is bijna onmogelijk en de reddingsmogelijkheden zijn beperkt.’
Aanbevelingen
Aan T.I.M.E. Catalyst Handling: stop met inerte betredingen bij het ontladen van reactoren.
Aan Zeeland Refinery & T.I.M.E.: deel opgedane lessen actief met de sector via netwerken als Vemobin, SIR en ECMA; neem het voortouw in innovatie.
Aan de staatssecretaris van SZW: stimuleer dat de sector definitief afscheid neemt van deze risicovolle werkwijze.
Lees ook:
het complete rapport Dodelijk ongeval in een reactor
en de Bijlage B Reacties op concept rapport 'Dodelijk ongeval in een reactor'