Registratie arbeidsongevallen in groensector kent blinde vlekken

Vakblad Stad+Groen deed onderzoek naar arbeidsongevallen in de groensector. Belangrijkste conclusie: veel ongevallen blijven buiten beeld, vooral ongevallen met zelfstandigen.

Een reeks ongevallen en een verdubbeling van het aantal dodelijke arbeidsongevallen in 2023 waren voor Stad+Groen de reden om zich te verdiepen in arbeidsongevallen in de groensector. Stad+Groen, vakblad voor de groenprofessional, sprak hiervoor met diverse organisaties en deskundigen.

Blinde vlekken

Brancheorganisaties, arbodienst Stigas, de Nederlandse Arbeidsinspectie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn belangrijke bronnen voor cijfers over arbeidsongevallen in de groensector. Stad+Groen merkt in het onderzoek al snel dat er blinde vlekken zitten in de registratie van die arbeidsongevallen. Mogelijke sancties door de Arbeidsinspectie leiden waarschijnlijk tot onderregistratie van ongevallen, ook al hebben werkgevers een meldingsplicht. 

Zelfstandigen

De Arbeidsinspectie krijgt cijfers over arbeidsongevallen uit de wettelijke meldingsplicht voor werkgevers. Arbodienst Stigas haalt gegevens vooral uit de media. Een vergelijking van beide bronnen leidt tot de conclusie dat er sprake is van onderregistratie. Volgens Stigas zorgen met name ondernemers en zzp’ers voor een blinde vlek, zij zijn (in principe) zelfstandigen en dus niet onderhevig aan de meldingsplicht voor werkgevers. Hoe groot die blinde vlek is, is niet te duiden.

Risicovol beroep

Een ander cijfer dat inzicht biedt in arbeidsongevallen is het verzuimcijfer. In de sector hoveniers en groenvoorziening is 3,6 procent van het arbeidsverzuim gerelateerd aan arbeidsongevallen. Dat is bijna drie keer zo hoog als het gemiddelde in Nederland (1,3 procent). Daarmee staat het vak van hovenier in de top tien van bedrijfssectoren met het hoogste verzuim veroorzaakt door bedrijfsongevallen. De sector heeft sowieso een vrij hoog ziekteverzuim ten opzichte van andere beroepsgroepen. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de fysieke belasting van het vak. Het is volgens Stad+Groen duidelijk dat het hoveniersvak een opmerkelijk hoog ongevalsrisico kent.

Bron: Stad+Groen
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.