Slappe aanpak sociale onveiligheid bij NPO

De NPO en de aangesloten omroepen staan voor een flinke uitdaging om een veilige werkomgeving te creëren. Dit concludeert regeringscommissaris Mariëtte Hamer in haar derde reflectiebrief over sociale veiligheid bij de publieke omroep. Hoewel er al positieve stappen zijn gezet, is er volgens Hamer nog onvoldoende vertrouwen onder medewerkers dat echte verandering nabij is. De NPO moet meer doen. 'Niet alle plannen zijn even krachtig. Het vertrouwen dat het echt veiliger wordt, ontbreekt nog op veel plekken op de werkvloer', stelt Hamer.

Gebrek aan vertrouwen in verbeteringen

Hamer baseert haar bevindingen op gesprekken met medewerkers uit verschillende lagen van de organisatie en een analyse van plannen die zijn opgesteld na het rapport 'Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan' van de commissie-Van Rijn. Dit rapport, dat in februari werd gepubliceerd, onthulde dat driekwart van de medewerkers bij de publieke omroep te maken heeft met sociale onveiligheid. Dat mensen zich meer durven uitspreken creëert wel een algemeen beeld dat bestuurders en toezichthouders falen.

Scepsis

Ondanks goede initiatieven heerst er nog veel scepsis. Recente meldingen van grensoverschrijdend gedrag bij onder meer WNL, Ongehoord Nederland en de NTR versterken dit gevoel. 'Dat er steeds nieuwe incidenten naar buiten komen, laat zien dat mensen zich meer durven uitspreken', aldus Hamer. 'Maar tegelijkertijd ondermijnt dit het vertrouwen in bestuurders en toezichthouders.'

Urgentie ontbreekt nog

Hamer uit daarnaast haar zorgen over de snelheid waarmee de omroepen de problemen aanpakken. Ze vreest dat het onderwerp sociale veiligheid onder druk komt te staan door dreigende bezuinigingen en waarschuwt dat het risico naar de achtergrond verdwijnt. Werken aan sociale veiligheid is geen kwestie van afvinken. 'Het is een continu proces van evalueren en bijsturen. Alleen dan kan de publieke omroep echt veiliger worden.'

Extra financiering

In reactie op Hamers brief heeft cultuurminister Eppo Bruins eenmalig 3,6 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de NPO om de hervormingsplannen uit te voeren, waarvan 2,8 miljoen nog dit jaar.

Raad van Toezicht NTR stapt op

Op 28 november heeft de raad van Toezicht van publieke omroep NTR aan het Algemeen Dagblad bevestigd per direct collectief op te stappen. Dit is vorige week donderdag al gemeld aan de NTR-medewerkers. De aanleiding is een serie meldingen over mediadirecteur Willemijn Francissen en (vrij verwoord) de mislukte onderzoekspoging. Het is aan verantwoordelijk minister Bruins (OCW) om een nieuwe Raad van Toezicht aan te stellen.

Bronnen: NOS, Overheid, AD
Oorspronkelijk rapport Commissie-Van Rijn
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.