Skip to main content

Tata Steel beboet vanwege schenden milieuregelgeving

Staalproducent Tata Steel IJmuiden moet 140.000 euro boete betalen voor het niet naleven van milieuregelgeving. De rechtbank oordeelt dat de staalproducent in februari 2021 niet tijdig de emissie van ruim 35.000 kubieke meter kooksovengas meldde en dat men onvoldoende maatregelen had getroffen om dit zware ongeval te voorkomen. Een jaar later, in januari 2022, meldde het een voorval niet nadat door harde wind een afdekband van de filterinstallatie van de Kooksgasfabriek was geblazen. De staalproducent heeft in beide gevallen de vergunningsvoorschriften overtreden en heeft zijn zorgplicht geschonden.

Niet-handelen’

Op maandag 15 februari 2021 in de ochtend wordt vastgesteld dat er sinds onderhoudswerkzaamheden aan de fabriek (op vrijdag 12 februari) ruim 35.000 kubieke meter kooksovengas vrij is gekomen. Tata Steel meldt dat pas ‘s avonds bij de Omgevingsdienst. Dit had volgens de voorschriften van de omgevingsvergunning binnen vijftien minuten na de ontdekking gemeld moeten worden en daarmee zijn de voorschriften van de omgevingsvergunning geschonden. Volgens de rechtbank gebeurde het niet tijdig melden opzettelijk. De primaire focus van Tata Steel lag na het voorval op de installatie in de correcte toestand terugbrengen en het zo correct mogelijk inschatten van de omvang van de emissie, en niet op het melden ervan.
Daarnaast zijn er volgens de rechtbank onvoldoende maatregelen getroffen om dit zware ongeval te voorkomen. Zo ontbrak een procedure voor het geval werkzaamheden tussentijds geannuleerd moesten worden. En dat droeg bij aan de grootschalige kooksovengas-uitstoot.
Een jaar later, op 31 januari 2022, blaast harde wind de afdekband van de filterinstallatie af van de Kookgasfabriek. Die afdekband komt dubbelgevouwen in de afzuigwagen terecht, waardoor een deel van de Kookgasfabriek niet meer kan functioneren. Ook dit voorval werd niet tijdig gemeld oordeelt de rechtbank. Nadat de stormschade is geconstateerd, is wel overwogen of er gemeld moest worden en besloten dat nog niet te doen. Deze bewuste beslissing maakt dat Tata Steel opzettelijk in strijd met de vergunning handelde.
In beide gevallen kan het niet-handelen de staalproducent strafrechtelijk worden aangerekend, aldus de rechtbank.

De uitspraak

De rechtbank stelt vast dat de staalproducent meermaals vergunningsvoorschriften overtrad en zich niet hield aan zijn zorgplicht. Het Openbaar Ministerie had 200.000 euro boete geëist. Gelet op de ernst van de feiten, de risico’s voor het milieu en de volksgezondheid en de omvang van de onderneming acht de rechtbank een boete van 150.000 euro passend en geboden. De rechtbank matigt die boete echter met 10.000 euro tot 140.000 euro omdat de redelijke termijn (2 jaar) om de zaak te behandelen is overschreden.

Meldingsdiscipline verbeterd

Tata Steel heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt en heeft erkend dat de uitstoot niet had mogen gebeuren, te laat werd opgemerkt of gemeld. Het bedrijf zegt dat de procedures zijn aangescherpt en de meldingsdiscipline is verbeterd.

Bronnen: Rechtspraak.nl, NOS en NU

 

Datum: 10 maart 2025
Auteur: DVK Redactie
© De Veiligheidskundige
Premium partners