Visie VNO-NCW en MKB-Nederland over uitstoot industrie

VNO-NCW en MKB-Nederland geven in een openbare brief hun visie op het onderwerp ‘Industrie en omwonenden’, als inbreng voor een debat in de Tweede Kamer. De brief sluit aan bij de publicatie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Een gezonde leefomgeving en vertrouwen in de maatschappij zijn belangrijk voor bestaanszekerheid. VNO-NCW en MKB-Nederland willen bijdragen aan het verminderen van uitstoot uit de industrie en de gevolgen voor de gezondheid. Dit is ook in het belang van de industrie. Zij willen goede buren zijn en verantwoord ondernemen. Zij willen samen met andere partijen werken aan het beschermen van de gezondheid van omwonenden tegen schadelijke uitstoot.

Aanpak

De voorgestelde aanpak van VNO-NCW en MKB-Nederland bestaat uit:
  1. het vertrouwen vergroten via dialoog met omwonenden.
  2. de uitstoot verminderen.
  3. uitvoerbaar beleid en goed toezicht.
  4. samenwerken en kennis delen over gezondheidseffecten.
  5. meer snelheid in het uitvoeren van het Impulsprogramma Chemische Stoffen.
1. Vertrouwen vergroten via dialoog met omwonenden
Bedrijven moeten actiever communiceren over wat ze doen om risico’s te beperken. Ook moeten ze duidelijk zijn over wat er gebeurt bij bijzondere voorvallen. Alleen technische antwoorden geven, zorgt juist vaak voor verwarring. Elke situatie is anders, dus het is belangrijk om per gebied te kijken naar de vragen en zorgen van de mensen daar.

2. Uitstoot verminderen
Bedrijven werken hard om de uitstoot te verminderen, en er is al veel bereikt. Tussen 1990 en 2023 is de uitstoot van schadelijke stoffen zoals stikstofoxiden, zwaveloxiden en fijnstof sterk verminderd. Ook is de uitstoot naar water en bodem flink afgenomen.
Bedrijven blijven zich inzetten voor het verder verminderen van vervuiling om de gezondheid van mensen en de natuur te verbeteren. Europese en Nederlandse regels spelen hierbij een belangrijke rol. Bedrijven willen blijven investeren in duurzame technologieën en processen, en vragen om ondersteuning om innovaties sneller toe te passen.

3. Uitvoerbaar beleid en goed toezicht
Gezondheid wordt steeds belangrijker bij het maken van plannen en het verlenen van vergunningen. De Omgevingswet bepaalt hoeveel vervuiling is toegestaan en de Omgevingsdiensten controleren of bedrijven zich hieraan houden.
Twee punten zijn belangrijk:
  • De nieuwe Europese regels voor uitstoot moeten in de praktijk haalbaar en controleerbaar zijn. Te strenge regels kunnen het vertrouwen tussen overheid, bedrijven en omwonenden schaden.
  • Het bestaande systeem voor vergunningen, toezicht en handhaving werkt goed, maar er kan meer uit worden gehaald zonder het ingewikkelder te maken. Het is belangrijk dat er één duidelijk beleid is en dat de Omgevingsdiensten genoeg kennis en capaciteit hebben.
4. Samenwerken en kennis delen over gezondheidseffecten
Het is belangrijk dat de overheid, kennisinstellingen en bedrijven hun kennis over de gezondheidseffecten van uitstoot delen en verder ontwikkelen. Zo kan iedereen samenwerken aan oplossingen en wordt er niet naar elkaar gewezen.
Bedrijven willen open zijn over wat ze doen en hun kennis delen. Informatie van de GGD, het RIVM en bedrijven moet breder worden uitgewisseld. Het is belangrijk dat alle partijen het eens zijn over de gezondheidsrisico's van uitstoot, zodat omwonenden duidelijk weten wat de risico's zijn en welke maatregelen er worden genomen om hen te beschermen.

5. Meer snelheid in het uitvoeren van het Impulsprogramma Chemische Stoffen
VNO-NCW en MKB-Nederland ondersteunen de doelen van het Impulsprogramma Chemische Stoffen, maar vinden dat de uitvoering te langzaam gaat. Dit kan nadelig zijn voor de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. Daarom vragen zij om sneller te werken aan duidelijk beleid en richtlijnen, zodat bedrijven en Omgevingsdiensten weten waar ze aan toe zijn. Prioriteit ligt bij haalbare regels, een stapsgewijze aanpak, en meer samenhang tussen stoffenbeleid, circulariteit en klimaatbeleid.

Bron: VNO-NCW
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.