Basis-inspectiemodule Lasrook

Deze basis-inspectiemodule is geldig totdat wijzigingen in de regelgeving of stand van de wetenschap bijstelling noodzakelijk maken.

Deze inspectiemodule is toepasbaar in situaties dat er mogelijke blootstelling is aan lasrook. Lasrook kan vrijkomen bij lassen en aanverwante processen zoals thermisch snijden, gutsen en solderen.

Tijdens het lassen staat de lasser, naast lasrook, aan diverse andere gezondheids- en veiligheidsgevaren bloot. Bijvoorbeeld: hoge geluidniveaus, elektromagnetische velden (elektrisch lassen), optische straling (zichtbaar licht, UV- en IR-straling), lasspatten, elektrische schok, brandgevaar. Deze BIM gaat alleen dieper in op lasrook.

De Verbetercheck Lasrook (hierna te noemen ‘Verbetercheck’) is een instrument dat onderdeel is van de Arbocatalogus van de Metaalbranche. Voor de meest voorkomende las- en snijprocessen in procesomstandigheden wordt aangegeven welke maatregelen genomen moeten worden om de blootstelling aan lasrook te beheersen  (per lasplaats). Uitgangspunt is dat als tijdens het lassen maatregelen worden genomen die de Verbetercheck aangeeft, de concentratie lasrook en de daarin aanwezige componenten de grenswaarden in de inademingslucht niet zal overschrijden. Bij lassen van legeringen zoals roestvaststaal (RVS) is blootstelling aan verschillende metalen en metaalverbindingen mogelijk (Nikkelverbindingen en Chroom VI, beiden kankerverwekkend) waarvoor specifieke grenswaarden zijn vastgesteld. Bij een ‘groen’ eindresultaat van de Verbetercheck zal ook de blootstelling aan deze metalen de grenswaarde van deze metalen niet overschrijden.

Valt het proces niet onder de reikwijdte van de Verbetercheck, dan moet op een andere manier de blootstelling beoordeeld worden, bijvoorbeeld door metingen.

Deze module is als volgt opgebouwd: Eerst worden vragen gesteld over de situatie in het bedrijf (op de werkvloer). Deze informatie is noodzakelijk voor het juist invullen van de Verbetercheck. Vervolgens wordt gekeken naar de resultaten van de check en de ingevulde gegevens. Op deze manier is een compleet beeld te vormen.

Ontwikkeld door: Expertisecentrum, Vakgroep Arbeidshygiëne & Chemische Veiligheid
Home