'Fabrikanten Chemelot nalatig'

Fabrikanten in Sittard-Geleen hebben niet genoeg geprobeerd zware ongevallen te voorkomen. Of dit oordeel van het functioneel parket leidt tot vervolging is nog onduidelijk.

Diverse fabrikanten op industriecomplex Chemelot worden ervan verdacht dat ze te weinig hebben gedaan om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen voor mens en milieu te beperken. Dat stelt het functioneel parket na jarenlang onderzoek door de politie. Een woordvoerster van het OM bevestigde vanochtend berichtgeving hierover in de Limburger.

Zes zware ongevallen
Het functioneel parket is een gespecialiseerd onderdeel van het Openbaar Ministerie (OM) dat zich onder meer toelegt op milieucriminaliteit. Zes zware ongevallen op Chemelot – 79 verschillende bedrijven met 6000 werknemers – tussen 2015 en 2017 zijn onderzocht. Daaronder de hevige brand eind 2016 in een naftakraker van Sabic, waarbij twee mensen ernstig gewond raakten, van wie er één later bezweek, het inzakken van het dak van een nafta-opslagtank van Sabic in 2015 en het weglekken, in 2016, van 33 ton licht ontvlambaar gas bij dezelfde fabrikant. Ook de blootstelling, in 2015, van zeven DSM-werknemers aan blauwzuurgas en branden als gevolg van scheuren en lekkages bij OCI Nitrogen in 2015 en bij Borealis in 2017 zijn in het proces-verbaal meegenomen.

Gevaarlijke stoffen
De genoemde fabrikanten werken met veel gevaarlijke stoffen en moeten zich daarom houden aan het Besluit Risico’s Zware Ongevallen. Dat houdt in dat ze alles moeten doen om zware ongevallen te voorkomen en de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Het functioneel parket denkt dat ze dat niet voldoende hebben gedaan. Daarnaast wordt gekeken of ze zich aan de milieuvergunning hebben gehouden. Sabic wilde woensdag niet reageren omdat het nog niet van de ontwikkeling in het onderzoek op de hoogte was.

Het OM heeft nog een paar maanden nodig om te besluiten of tot vervolging wordt overgegaan. Als het tot een strafzaak komt, kan de rechter een boete van maximaal 820.000 euro per feit opleggen.

Vijf maanden geleden oordeelde de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar aanleiding van de ernstige ongevallen ook al hard over Chemelot, dat in dichtbevolkt gebied ligt. Inspectie en onderhoud waren niet altijd op orde, werkinstructies werden niet nageleefd en risico’s onderschat. Ook de provincie kreeg een sneer omdat niet scherp genoeg werd gelet op de veiligheid.

Lees ook: OvV: "Meer samenwerking nodig voor veilig Chemelot"

Bronnen: De Limburger en AD
Home