Goed begin?

De brandweer in Nederland kreeg tijdens de jaarwisseling in tien van de 25 veiligheidsregio’s te maken met agressie. Dit uitte zich in het bekogelen van de brandweer met (zwaar) vuurwerk en stenen en in scheldpartijen, blijkt uit een rondgang van Brandweer Nederland.

Een aantal keren moest eerst de politie eraan te pas komen voordat de brandweer kon overgaan tot blussen. In Amsterdam werden twee brandweermannen bij het blussen van een scooter bekogeld met vuurwerk. Zij raakten hierdoor gewond aan hun gezicht. In Elim in Drenthe moest de ME worden ingezet omdat een groep van zestig mensen vuurwerk gooiden naar een brandweerauto. “Het is te gek voor woorden dat onze mensen met geweldsincidenten te maken krijgen en dat we de politie nodig hebben om ons werk te kunnen uitvoeren. Laten we er met z’n allen naar blijven streven om deze ontwikkeling een halt toe te roepen”, zegt Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland.

Totaal 4024 meldingen
De brandweer hoefde tijdens deze jaarwisseling wel veel minder vaak in actie te komen. In totaal kwamen er 4024 meldingen binnen, 563 keer minder dan vorig jaar tijdens oud en nieuw. De verschillende korpsen rukten vooral uit voor kleine buitenbranden, zoals afvalbrandjes, containerbrandjes en brand in hagen en struiken. In enkele plaatsen waren ernstige branden. Zo vatte in Eindhoven een basisschool vlam en was er brand in twee woningen. Ook in Zaanstreek-Waterland werd een woningbrand opgeschaald naar grote brand. In Flevoland was een grote brand in winkelcentrum Lelycentre.

Schade
Tijdens de jaarwisseling is voor ongeveer 13 miljoen euro schade aangericht aan particuliere huizen en auto’s. Het schadebedrag komt naar voren uit de eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars.
Het bedrag van 13 miljoen euro is iets minder dan een jaar geleden; toen kwam het schadebedrag uit op meer dan 14 miljoen euro. Onder meer in Nijmegen, Lent, Zaandam en Gemert raakten dit keer woningen onbewoonbaar.

Ernstig zorgen over steeds zwaarder wordend vuurwerk
De belangenvereniging van verzekeraars maakt zich ernstig zorgen over het steeds zwaarder wordend (illegaal) vuurwerk, waarmee vandalen schade toebrengen en hulpverleners het werk onmogelijk maken’’. Directeur Richard Weurding noemt het “buitengewoon ernstig dat op veel plaatsen zwaar en veelal illegaal vuurwerk naar hulpverleners is gegooid. Een harde aanpak van dit zware illegale vuurwerk en relschoppers kan en mag niet bij alleen woorden blijven’’.

Bron: Brandveilig.com

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.