Griekse premier introduceert zesdaagse werkweek

Terwijl werkend Europa steeds meer neigt naar een vierdaagse werkweek, komt er opvallend nieuws uit Griekenland. Sinds de week van 1 juli is het voor Grieken namelijk mogelijk om zes dagen per week te werken. De  regering hoopt het personeelstekort bij veel bedrijven op te lossen met deze 48-urige werkweek. Vakbonden waarschuwen dat dit mogelijk contraproductief werkt.

Volgens de Griekse regering is een zesdaagse werkweek noodzakelijk. De bevolking krimpt en jonge hoogopgeleide Grieken vertrekken massaal naar het buitenland. Op deze manier hoopt premier Kyriakos Mitsotakis bedrijven te helpen, door werknemers extra uren te laten maken. Werknemers die een extra werkdag aannemen, krijgen 40 procent extra loon.

Personeelstekort tikkende tijdbom

Premier Mitsotakis noemt het personeelstekort een 'tikkende tijdbom'. Sinds de financiële crisis van 2009 hebben ongeveer een half miljoen jonge Grieken het land verlaten. Griekenland heeft nu een bevolking van 10,3  miljoen. Het werkloosheidspercentage is ongeveer 11 procent, desondanks is er een tekort aan gekwalificeerd personeel. 

Onmenselijk

Vakbonden vrezen dat werkgevers hun werknemers onder druk zetten om meer uren te werken, en bestempelen de zesdaagse werkweek als onmenselijk. 'Terwijl de rest van Europa richting een vierdaagse werkweek  beweegt, gaan wij juist de andere kant op', aldus een vakbondsvertegenwoordiger in The Guardian.

Contraproductief

Demograaf Viktor Venhorst van de Rijksuniversiteit Groningen betwijfelt of bedrijven meer produceren door werknemers langer te laten werken. 'Die extra dag is minder productief vanwege vermoeidheid en toenemende  fouten. Het is contraproductief.' 

Bron: RTL
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.