Reactie Koninklijke Bouwend Nederland
Volgens Bouwend Nederland heeft het Kabinet grote ambities, maar is er onvoldoende oog voor de uitvoering. Op hun site valt te lezen: “We hebben gemengde gevoelens bij de plannen. We zijn enerzijds verheugd te lezen dat minister Keijzer belemmeringen voor woningbouw weg wil nemen en overbodige regels wil schrappen. Anderzijds is het maar de vraag of deze plannen op korte termijn tot meer woningen leiden.”"Er moeten zo snel mogelijk nieuwe bouwlocaties worden aangewezen waar op korte termijn gebouwd kan worden. Daar ligt een cruciale rol voor provincies en gemeenten", aldus voorzitter Arno Visser. "Rijk, provincies en gemeenten moeten concrete afspraken maken over nieuwe bouwlocaties voor de korte en lange termijn. Als we deelnemen aan een Woontop, dan moet het wel daarover gaan. Er wordt al jaren gepraat, aan allerlei verschillende tafels en toch stokt het in de uitvoering."
Lees volledige reactie
Reactie Transport en Logistiek Nederland
TLN stelt dat het kabinet 1,4 miljard euro mist in de begroting voor het op peil houden van de Nederlandse infrastructuur. Dit baart Elisabeth Post, bestuursvoorzitter van TLN, zorgen. “Als sector vragen wij om een plan om het achterstallig onderhoud in te lopen.”Volgens TLN staat Nederland de komende tientallen jaren voor de grootste onderhoudsopgave ooit om de infrastructuur te vernieuwen. Veel wegen, bruggen, viaducten en andere bouwwerken zijn namelijk aangelegd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Deze zijn nu allemaal zo ongeveer tegelijkertijd aan het einde van hun levensduur.
Lees volledige reactie
Reactie VNO-NCW en MKB-Nederland
De Miljoenennota komt op een aantal terreinen tegemoet aan de zorgen van bedrijven, concluderen VNO-NCW en MKB-Nederland. Werken moet meer gaan lonen, de regeldruk wordt aangepakt en er komen geen nieuwe algemene lastenverzwaringen voor ondernemers.Minpunten zijn onder meer de btw-verhoging voor logies, sport en cultuur die pijn gaan doen. Daarnaast missen de ondernemersorganisaties oog voor het langetermijn-verdienvermogen van ons land. Onder andere de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs zijn in dit kader ongewenst.
Ook maken zij zich zorgen over de Nederlandse houding naar Brussel. VNO-NCW en MKB-Nederland benadrukken opnieuw het belang van stabiliteit en voorspelbaarheid van beleid. ‘Nu aan de slag en uitvoeren’, aldus voorzitters Ingrid Thijssen (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland).
Lees volledige reactie
Reactie FME
Het kabinet heeft mooie plannen, maar hoop is nog geen plan – aldus de ondernemersorganisatie voor de technische industrie. Zo vindt FME het verstandig dat het kabinet de basis voor het vestigingsklimaat weer op orde brengt, o.a door het tegengaan van regeldruk, aandacht voor arbeidsproductiviteit en het terugdraaien van een aantal pijnlijke lastenverzwaringen voor het bedrijfsleven. FME-voorzitter Theo Henrar: “Het kabinet laat hiermee zien oog te hebben voor de uitdagingen van ondernemers, dat is een goede zaak."Tegelijkertijd wordt er flink bezuinigd op onderwijs, innovatie en onderzoek, wordt de energiebelasting juist voor de industrie verhoogd en is er weinig aandacht voor Europese samenwerking. Henrar: “Wij onderschrijven de ambitie van het kabinet om bij de top vijf meest concurrerende economieën van de wereld te horen, van harte. Er zit echter te veel ruimte tussen wat het kabinet zegt te willen en het daadwerkelijke beleid. Wij zien niet hoe we op deze manier in de komende kabinetsperiode weer de top vijf halen.”
Lees volledige reactie
Reactie NU’91
Volgens beroepsorganisatie NU’91 zijn zorgprofessionals opnieuw geen prioriteit voor het nieuwe kabinet. Ook dit keer is er geen extra loonruimte om de salarisachterstanden bij verpleegkundigen en verzorgenden weg te werken. NU’91-voorzitter Femke Merel van Kooten: “Als deze coalitie nú niet investeert in zorgprofessionals, zijn de gevolgen voor de toekomst niet te overzien: de kwaliteit en toegang tot zorg komen dan verder onder druk te staan.”Lees volledige reactie
Reactie Koninklijke Metaalunie
Metaalunievoorzitter Mark Helder: “Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een beter ondernemersklimaat, onder andere door mkb-regeldruk aan te pakken. Uiteraard ondersteunt Metaalunie ook de wens van het kabinet om een stabiel fiscaal beleid te voeren en om werken meer te laten lonen.”Metaalunie is positief over de gepresenteerde plannen, toch benadrukt Helder ook: "Maar essentieel is wel om het niet alleen bij woorden op papier te laten. De beperkte financiële ruimte van het kabinet maakt het extra uitdagend om de plannen daadwerkelijk uit te voeren."
Lees volledige reactie
Reactie CNV
Volgens CNV gaat ‘de zon nog niet schijnen voor werkend Nederland’. De meeste inkomens gaan er nauwelijks op vooruit en betalen de prijs voor de kabinetsplannen, stelt de vakbond.CNV-voorzitter Piet Fortuin: “De belasting op arbeid gaat een fractie omlaag. Dit is kruimelwerk en valt direct in het niet door andere lastenverhogingen. Denk aan de hogere zorgpremie en lagere huurtoeslag. De zon zou weer gaan schijnen met dit nieuwe kabinet, maar al met al is het voor miljoenen werkenden nog geen zomer,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Lees volledige reactie
Reactie VNCI
De Koninklijke VNCI is blij dat het kabinet stevig blijft inzetten op industrie- en klimaatbeleid. Het komt nu aan op de uitwerking en concretisering van beleid, aldus de brancheorganisatie van de Nederlandse chemische industrie.Nienke Homan, voorzitter Koninklijke VNCI: "Voor een sterk Nederland en de transitie naar een circulaire economie moet Nederland investeren in een duurzame industrie." De chemische industrie is aan het verduurzamen en heeft daar hulp bij nodig, stelt VNCI verder. Zo moeten er investeringen in nieuwe infrastructuur versneld gedaan moeten worden, onder andere om meer duurzame energie, waterstof en opslag van CO2 mogelijk te maken.
Lees volledige reactie
Lees ook de reacties op vorige miljoenennota's in ons Dossier Miljoenennota