Nieuwe normen werkplekveiligheid: silica en koolmonoxide onder de loep

De Gezondheidsraad gaf recent twee conceptrapporten vrij over de blootstelling aan respirabele kristallijne silica en koolmonoxide op de werkplek. Deze rapporten zijn onderdeel van openbare consultatierondes, waarbij belanghebbenden tot 8 april 2024 konden reageren.

In het rapport over respirabele kristallijne silica heeft de vaste Commissie Gezondheid en Beroepsmatige Blootstelling aan Stoffen (GBBS) gezondheidseffecten beoordeeld en aanbevelingen gedaan voor kankerrisicoschattingen. Het streefrisico voor deze stof is vastgesteld op 0.00038 mg/m3 als gemiddelde concentratie over een achturige werkdag, met een verbodsrisico van 0.0363 mg/m3.

Voor koolmonoxide heeft de GBBS gezondheidseffecten geëvalueerd en een gezondheidskundige advieswaarde afgeleid van 7,5 mg/m3 (6,4 ppm) als gemiddelde concentratie over een achturige werkdag.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

In het rapport wordt het belang benadrukt van risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) voor werkplekken waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Dit proces is cruciaal voor het identificeren en beheren van arbeidsrisico's om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen, zoals voorgeschreven in de Arbeidsomstandighedenwet.

Meer informatie

De Sociaal-Economische Raad (SER) speelt een rol bij het bevorderen van gezond en veilig werken in Nederland. Voor verdere informatie over RI&E en ondersteunende tools kunnen geïnteresseerden terecht bij het SER Arboplatform. Dit platform fungeert als centraal punt voor arbovraagstukken en de toepassing van de Arbowetgeving.

Bron: SER.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.