Rapport over veiligheid publieke omroep openbaar

Het langverwachte rapport over de misstanden bij de publieke omroep (NOS) van de onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) is gisteren gepresenteerd.

Het rapport werd opgesteld naar aanleiding van interne signalen bij de publiek omroep over intimidatie en een onaangename werksfeer bij De Wereld Draait Door en NOS Studio Sport. Na de publicatie van de DWDD-kwestie in een artikel van de Volkskrant eind 2022 werd de onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO) in het leven geroepen om helderheid te verkrijgen in de zaak.

De commissie zegt geschrokken te zijn van de ernst van de gedragingen en het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen. De directies bij de omroepen waren volgens de commissie op de hoogte van de werkgerelateerde risico's. En vanaf de werkvloer en vanuit P&O-afdelingen kwamen 'indringende signalen'.
Maar die werden niet goed opgepakt, schrijft de commissie. 'Op alle niveaus is te veel weggekeken door leidinggevenden, organisatieprofessionals, toezichthouders bij de omroepen en de NPO.'

Angst

'Bij een gezonde cultuur hoort de openheid van je durven uitspreken, en daarover geen angst hebben', zei Van Rijn bij de presentatie. 'Gezonde organisaties kenmerken zich niet door de afwezigheid van conflicten, maar in de wijze waarop wordt geacteerd wanneer zo'n conflictsituatie dreigt of optreedt. Dat is te weinig gebeurd.'

Bevindingen

In het ruim 200 pagina's-tellende rapport van de onderzoekscommissie komen o.a. de volgende punten over de cultuur bij de publieke omroep naar voren:
  • Grensoverschrijdend gedrag heeft grote en langdurige gevolgen voor het fysieke en mentale welzijn van medewerkers.
  • 90 procent van de circa 200 medewerkers die door de commissie werden gesproken ziet falend leiderschap als belangrijkste oorzaak van grensoverschrijdend gedrag.
  • Beperkte kennis over het gedrag en de cultuur op de werkvloer maakt dat er gereageerd wordt op incidenten zonder dat daarin de patronen worden herkend en doorbroken worden.
Lees het complete rapport Niets gezien, niets gehoord, niets gedaan. De zoekgemaakte verantwoordelijkheid'

Bronnen: NOS en NVVK
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.