Stalbranden vragen om integrale aanpak

Stalbranden hebben ernstige gevolgen voor zowel de dieren als de veehouder. Daarom is een integrale aanpak van brandveiligheid in veehouderijen noodzakelijk, zo blijkt uit onderzoeken van Wageningen Livestock Research en het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid.

In 2023 vonden er in Nederland 43 stalbranden plaats, waarbij ruim 37.000 dieren omkwamen. Bouwkundige aspecten, technische installaties en de manier waarop dieren worden gehouden, spelen allemaal een rol. De oorzaak van stalbranden blijft vaak onbekend, maar als deze wel bekend is, blijken de elektrische installaties en werkzaamheden in de stal vaak de boosdoeners te zijn. De toenemende aanwezigheid van elektrische apparatuur verhoogt het risico op brand, vooral door de aanwezigheid van ammoniak en brandbare gassen.

Verscherpte maatregelen noodzakelijk

Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) stelt technische eisen aan gebouwen en installaties, gericht op de veiligheid van personen, niet op dieren. Bij verbouwingen mogen vaak oude normen gevolgd worden, wat de brandveiligheid van bestaande stallen vermindert. Evacuatie van dieren is in intensieve veehouderijen moeilijk of onmogelijk, wat extra uitdagingen met zich meebrengt.

Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft al maatregelen aangekondigd om de brandveiligheid te verbeteren, zoals regelmatige keuringen van elektrische installaties, een verplichte jaarlijkse brandveiligheidskeuring en meer aandacht voor onderzoek naar brandoorzaken.

Bestaande stallen kwetsbaar

De NIPV-publicatie ‘Basis voor brandveiligheid’ helpt bij het ontwikkelen van effectieve maatregelen door de interactie tussen verschillende kenmerken inzichtelijk te maken. Hoewel nieuwe maatregelen de brandveiligheid van nieuwbouw verbeteren, blijven bestaande stallen kwetsbaar, waardoor het jaren kan duren voordat de effecten volledig zichtbaar zijn.

En nu?

De nieuwe landbouwminister Femke Wiersma komt pas na de zomer met haar plannen. Deze zijn in eerste instantie vooral gericht op de mestcrisis. 'Er liggen goede bouwstenen, die nemen we allemaal mee. Plan Adema is daar een cruciaal onderdeel van. Maar ik heb me ook te verhouden aan het hoofdlijnenakkoord', zei de kersverse minister in de Tweede Kamer. Of de voornemens van Adema voor maatregelen om de brandveiligheid te verbeteren daar ook toe behoren is onbekend.

Bron: Brandveilig.com
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.