HACCP

Hazard Analysis Critical Control Points.
Wettelijk verplicht preventief beheersingssysteem ten behoeve van de Voedselveiligheid .

Overal waar bedrijfsmatig wordt gewerkt met levensmiddelen (bereiding, transport, verpakking, opslag en serveren van voedsel) moeten hygiënische eisen worden nageleefd. Elk redelijkerwijs aan een product verbonden gezondheidsrisico dat een consument kan bedreigen, dient te zijn geïnventariseerd en geanalyseerd, waarna dat risico in het beschouwde (deel)proces onder controle gebracht moet zijn.
Dat wil zeggen: minstens tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht.

Borging geschiedt binnen HACCCP door het systematisch bewaken van de kritische beheerspunten. HACCP vereist bijvoorbeeld het toepassen van roestvaststaal in machines, het dragen van haarnetjes en/of maskers bij bewerking van bepaalde voedselproducten, gebruik van blauwe pleisters, eventueel met detecteerbare of ferromagnetische metalen onderdelen en het verbiedt bijvoorbeeld het gebruik van ‘blote’ fluorescentielampen (in open armaturen).
Op tanks voor bulktransport van voedsel staat aangegeven dat ze uitsluitend voor levensmiddelen mogen worden gebruikt. Ook dat is een (logische) eis vanuit de regelgeving rond voedselveiligheid.
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.