Kortsluiting

Doorgaans ongewenste directe verbinding (contact) tussen twee geleiders met een verschillende spanning (potentiaal).

Kortsluiting kan zeer grote (kortsluit)stromen (pieken) tot gevolg hebben, die doorgaans leiden tot het in werking treden van overstroombeveiligingen of het smelten van smeltzekeringen.
In niet-gezekerde installaties bestaat grote kans op ernstige schade, uitbranden van installatiedelen, grote vlambogen en letsel.

Kortsluiting kan bijvoorbeeld optreden als een voertuigmonteur een metalen stuk gereedschap op de polen van een accu legt, als een elektromonteur in een verdeelkast uitschiet met een schroevendraaier of doordat een in gebruik zijnd (verleng)snoer bekneld raakt of wordt doorgeknipt.

Hoewel leken brand vaak wijten aan ‘kortsluiting’, is de werkelijke oorzaak (indien het de elektrische installatie betreft) veelal overbelasting, slecht contact van lassen (overgangsweerstand met warmteontwikkeling tot gevolg), vonken of vlambogen.

Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.