Snelwissel

(grondverzet)
Gestandaardiseerd koppelstuk waarmee verschillende uitrustingsstukken of graafbakken aan de lepelsteel van een hydraulische graafmachine kunnen worden gekoppeld.

In Nederland is het CW-systeem gebruikelijk, waarbij het volgnummer (CW05, CW20, CW40) aangeeft voor welke gewichtsklasse de betreffende koppeling is ontworpen. Het CW-snelwisselsysteem werkt met een in ogen te haken pen aan het vast aan de machine gekoppelde deel. Na het compleet uitdrijven van de bakcylinder (inwaarts kantelen van de bak) wordt tegenover de ooghaken een wig aangebracht, die het losse deel van de snelwissel star aan het vaste deel borgt. Als de wig door een handmatig aan te brengen bout wordt gezekerd, spreekt men van een mechanische snelwissel; als de wig vanuit de cabine hydraulisch wordt bediend, wordt het een hydraulische snelwissel genoemd. Uiteraard is de laatste kostbaarder, maar de machinist hoeft de cabine in principe niet te verlaten bij het wisselen van een bak. 

Snelwisselsystemen zijn nagenoeg standaard op professionele graafmachines en maken het mogelijk de graafmachine ik korte tijd van andere uitrustingsstukken te voorzien. Voor het handhaven van de veiligheid is het van belang dat machine, uitrustingsstuk en eventueel aan te koppelen draaikantel- of verlengstukken op elkaar zijn afgestemd en als samenstel zijn toegelaten. De fabrikant dient voor het samenstel een CE-conformiteitsverklaring the hebben afgegeven.

Pas op: bij het zelf 'creatief' samenstellen is degene die het aaneen knutselt formeel de fabrikant!

Zie Uitrustingsstuk
Home
Cookies zijn essentieel voor een goede werking van deveiligheidskundige.nl. Door op oké te klikken geeft u toestemming voor het gebruik van cookies op deze website.