Cijfers liegen niet. Er zijn nog te veel ongelukken bij het werken in besloten ruimten te betreuren. In 2015 zijn maar liefst 11 doden bij ongevallen gerapporteerd bij het betreden van besloten ruimten. Bij werken in besloten ruimten is het gebruik van valbeveiliging van groot belang. Bij dit type werkzaamheden met een verhoogd risico is valbeveiliging met een reddingsfunctie zelfs onmisbaar.
Werken in een besloten ruimte en weten wat te doen in het geval van een noodsituatie, is te trainen. In situaties waarbij toegang moet worden verkregen tot of reddingswerk moet worden verricht in besloten ruimten, moet veiligheidsapparatuur snel en zonder haperen werken. Besloten ruimten variëren in grootte, vorm en locatie. Er bestaat geen standaardoplossing of gebruikelijke toepassing.
Wel bestaat goed advies, kwalitatieve hoogwaardige producten en training om medewerkers goed voorbereid, zelfverzekerd en veilig in besloten ruimten te laten werken. Ongelukken zijn niet altijd te voorkomen, maar men is er wel beter op ingericht om reddend en handelend op te treden. Werken in besloten ruimten vereist meestal specifieke valbeveiligingsmiddelen. En een werkgever heeft de plicht te zorgen voor een gedegen training voor haar medewerkers zodat zij de werkzaamheden kunnen uitvoeren en met deze middelen kunnen werken.
Conform Arbowet (Artikel 8), is de werkgever altijd verplicht de PBM gebruikersrichtlijn 89/656 en gebruiksaanwijzing te bieden bij gebruik van persoonlijke valbeveiliging. Van belang is dat uw werkgever voldoet aan deze geldende wet- en regelgeving en ervoor zorgt dat de werknemers aan het einde van de dag weer veilig thuiskomen!
Wat is een besloten ruimte?
De definities van een besloten ruimte verschillen van land tot land (zie relevante nationale regelgeving), maar de gemeenschappelijke criteria hebben vaak betrekking op een ruimte die:
- grotendeels of geheel omsloten is
- gevaren voor gezondheid en/of veiligheid bevat
- niet is ontworpen voor continu verblijf door een werknemer
- over beperkte mogelijkheden beschikt om deze te betreden en te verlaten
- groot genoeg is om volledig te betreden en er de toegewezen werkzaamheden uit te voeren
- een beperkte luchtcirculatie kent
Wat zijn de unieke uitdagingen in besloten ruimten?
Geen twee besloten ruimten zijn precies hetzelfde. Het type, de grootte en de gevaren verschillen sterk, net zoals de verschillende normen, regels en bedrijfsbeleidsregels die van toepassing kunnen zijn op de verschillende werkomgevingen.Veelvoorkomende vormen van besloten ruimten
Veilig in- en uitgaan begint met het identificeren van de werkruimten:- Opslagtanks
- Duikers
- Tunnels
- Liftschachten
- Luchtkanalen
- Sleufbeschoeiing
- Nutsruimten
Waar besloten ruimten worden aangetroffen
Veilig werken in besloten ruimten is universeel, maar diverse industrieën kennen hun eigen uitdagingen:- Farmaceutische productie
- Chemische productie
- Productie van levensmiddelen en dranken
- Olie en gas
- Afvalwaterbehandeling
Gevaren in besloten ruimten
Veel verschillende soorten gevaren worden aangetroffen in besloten ruimten, ongeacht of ze inherent aan de ruimte zijn of worden veroorzaakt door de taak die wordt uitgevoerd. Veelvoorkomende potentiële risico's zijn:- Brand en/of ontploffing
- Extreme temperaturen
- Bewustzijnsverlies of verstikking door de omgeving (inclusief tekort aan zuurstof, stof die verstikking veroorzaakt en giftige omgevingen)
- Verdrinking
- Bedelving
Werk je in een besloten ruimte?
Dan is het gebruik van valbeveiliging inclusief training en instructie verplicht. En dat is niet zomaar. Jaarlijks vallen er namelijk zo’n 90 doden tijdens werk in besloten ruimten.Nogmaals, de cijfers liegen er niet om.
Dirk van Blijswijk is expert bij SafeSite, powered by Mennens